Informationsmaterial om växter

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården
  4. Besök oss
  5. Skolor
  6. Kunskapsbank
  7. Informationsmaterial om växter

Informationsmaterial om växter

Här finns sammanställt informationsmaterial att ladda ner om växter från områden eller tidigare utställningar i Bergianska trädgården. 

På våra sidor "I trädgård och växthus" finns ytterligare information om de områden och växter som finns i Bergianska trädgården.

 

Kapris, Capparis spinosa, på planta och som bild av originalark ur Bergiusherbariet i bakgrunden..

Blad ur Bergianska trädgårdens historia

Här får du veta mer om Bergiusherbariet som är en välbevarad samling med pressade växter. Den bygger främst på en av Bergianska trädgårdens grundare, Peter Jonas Bergius, material från 1700-talet. Med ett innehåll på 18000 ark från olika delar av världen och insamlingar från bland andra Carl von Linné och hans lärjungar, utgör det en vetenskaplig och historisk skatt.

Fiberväxter – växter med fibrer lämpliga för textilier, papper och flätade föremål

Det finns mer är 400 växtarter i världen som har användbara fibrer för tillverkning av textilier. Till textilier används bara några få i stor skala – det är bomull, jute, lin och rami.

Färgväxter

Det går att färga med de flesta växter. Vanliga trädgårdsväxter som tagetes, dahlia och kryddsalvia lämpar sig bra för växtfärgning.

Chilipeppar. Foto: AnnSofie Börjesson

Het höst – om chilipeppar

Här finns samlad information om chilipeppar som bygger på den tidigare utställningen Het höst (oktober 2010). Ladda ner en pdf med allt från odlingstips och sortbilder till botaniska fakta och styrkeskala.

Lär dig mer om lavendel

Sommaren 2013 visades lavendel i och utanför Edvard Andersons växthus. Vilda arter som fjärilslavendel, kamlavendel och skärmlavendel varvades med olika kulturformer i milda lavendelblå färger.

Area for pollination

Området för pollinations- och spridningsbiologi

Det här är ett område i Bergianska trädgården med syfte att visa hur växter förökar sig. Tolv tårtbitsformade rabatter delar upp området och på en relativt liten yta kan man se och lära sig mycket. Varje del har ett tema med förklarande skylt. Det kan handla om blommans delar, olika typer av pollination, sätt att locka pollinatörer t.ex. genom blommans doft, färg och form eller om olika spridningssätt för växter. Ladda ner skylttexterna innan besöket om du redan nu vill veta mer.

Pelargonium oblongatum

Pelargon 2012

Utställningen ”Pelargon 2012 – mer vild än tam” fokuserade på de vilda pelargonarterna, deras fantastiska rikedom när det gäller växtmiljö, växtsätt, doft och blomning. Utställningen var ett samarbete mellan Bergianska trädgården och ERA Garden, en plantskola på Ekerö specialiserad på vilda pelargoner. Mer än 150 olika arter, underarter och hybrider visades upp i Bergianska trädgården.

Äppelsorter i klonarkivet

Programmet för odlad mångfald (Pom) bestämmer vilka lokala sorter som ska bevaras, så kallade mandatsorter. I Bergianska trädgården finns 18 mandatsorter av äpplen och två mandatsorter av päron utöver dessa finns ca 25 andra mer eller mindre lokala äppelsorter.