Byggnadens totala yta är 3000 m2, varav 1600 m2 är utställningshus öppna för besökare. Resten av byggnaden innehåller förökningshus, personal- och arbetsutrymmen.
Högsta takhöjd är 14 meter och den bärande stommen är utförd i rostfritt, syrafast stål. För glasningen valdes Pilkingtons Planar system, vars 32 mm tjocka isolerrutor inte ligger i ett konventionellt spröjsverk. Det fäster i stället, med hjälp av särskilda genomföringar i rutorna, mot stålbalkarna med konsoler, så att glaset ser ut att sväva fritt ovanför stommen. Växthuset tilldelades European Steel Design Award för 1995.
Klimatet i de skilda avdelningarna kontrolleras och styrs av en stor växthusdator. Växthuset värms huvudsakligen med värmepumpar, som utvinner luftens värmeinnehåll. Vid yttertemperaturer under 10 minusgrader startas en värmepanna som går på biodiesel.
Landskapen med sina klippor, odlingsbäddar och terrasser är utformade av arkitekt Ulla von Krusenstierna och botanist Henni Wanntorp. Varje avdelning har sina särskilda bergarter i klippor, sten och grus. Medelhavshallen domineras av vittrad kalksten från Gotland, men till Kanarieöarnas flora har flera ton tunga lavablock importerats från Island. Kalifornienrummet är byggt med gul sandsten från Lemunda i Östergötland och med trappor och gångplattor i kalksten från Tyskland.
Sydafrikarummet innehåller kalksten från Tyskland och porfyr från Älvdalen. Det trolska ormbunksrummet är utfört i svart skiffer från Grythyttan.
Pation i medelhavshallens mitt är plattsatt med finslipad italiensk kalksten och en bård av polerad italiensk marmor, vit Ekebergsmarmor och svart granit. Pelarna kring den rektangulära dammen är svarvade i rosa sandsten från Tyskland.