I Palmhallen odlas ett urval av palmer, flera av dem viktiga nyttoväxter såsom kokos-, dadel-, socker- och oljepalm. Palmerna breder ut sig med stora slitstarka blad, många sträcker sig högt upp mot glashusets tak. Förutom palmer hittar besökaren här många andra invånare från den tropiska regnskogen t.ex. bambu, kakao, banan, lianer och trädväxande epifyter.
Tuvad fiskskjärtspalm,
Caryota mitis
Tropisk regnskog fanns ursprungligen i ett bälte runt ekvatorn men är nu koncentrerad till tre kärnområden. Det största finns i Syd-och Mellanamerika, det näst största i den Indo-malayiska regionen i Sydostasien och det tredje i Centralafrika.
Regnskogen är världens artrikaste ekosystem. Trots att den bara upptar ca 7% av jordens landyta finns mer än hälften av alla kända arter där och man antar att bara 10% av regnskogens arter är upptäckta! På en hektar (100x100m) tropisk regnskog kan det finnas 300 olika trädarter och på angränsande hektar kan artsammansättningen vara en helt annan.
I Palmhallen kan man se exempel på olika växtanpassningar från tropisk låglandsregnskog och nyttoväxter som ursprungligen kommer därifrån.
Bambu, kakao och banan växer i Palmhallen